Kanser Genetiği

Kanser Genetiği

Kanser yaşayan ve zekası olan bir hücre. Tedavide onunla mücadele ettiğimizi unutmamak lazım. Tümör profilleme kişiselleştirilmiş ve gerçekten hedefe yönelik tedavinin en önemli adımı.

Neden “kişiye özel”dir?

Sağlıklı bir vücutta hücreler de insanlar gibi doğar, büyür ve ölürler. Hücreler bölünerek yeni hücreleri oluşturur ve bu oluşan hücreler görevlerini yerine getirir, ardından zamanı geldiğinde ölürler. Fakat, DNA’daki bir veya birden çok hasar sonucu hücrelerde bu döngü bozulur; hücre ölmesi gereken süreyi uzatarak ölümden kaçabilir, kontrolsüz bir şekilde büyüyebilir ve bölünebilir, böylece kanserleşerek tümör dokusunu oluştururlar. Bu büyüme ya da bölünme her hastada aynı şekilde ilerlemez.

Kanserin belli kalıpları olsa da kişiye özel bir hastalıktır. Bu sebeple kişiye özgü değerlendirilip, tedavi edilmelidir. Kanserin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, çeşitli çevresel ve kalıtsal faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir.

Yaş, cinsiyet ve aile hastalık öyküsü kalıtsal faktörlere örnek olarak verilebilir. Sigara ve alkol kullanımı, beslenme alışkanlıkları, stres ise çevresel faktörlerden sadece bir kaçıdır. Kanserin kişiden kişiye göre farklılaşmasının nedeni, her hastanın bu faktörlerden farklı oranda ve farklı şekilde etkilenmesidir.
Kişinin risk faktörleri de göz önünde bulundurularak, hastalığın analiz edilip, doğru tedavi yönteminin kararlaştırılmasında erken tanı, son derece önemli ve kritiktir.

https://sitetanitimi.net/sik-gorulen-hastaliklar/

https://davetsizhayat.com/kanser-genetigi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pro Line Kedi Kumu

Almanya Sigara Fiyatları 2023

Malatya Araç Kiralama ve Malatya Oto Kiralama Hizmetleri